skip to Main Content

Professionals in borstvoeding

Gecertificeerde lactatiekundigen (IBCLC) zijn dé professionals als het gaat om borstvoeding. De lactatiekundige IBCLC heeft  haar plaats verworven in de zorgketen voor ouders en kind, met als partners verloskundigen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, artsen en jeugdgezondheidszorg.

FotoNVLwebstie moeder en lk kopie

Lactatiekundigen begeleiden ouders met hun hulpvraag rond borstvoeding middels een consult. In veel gevallen vergoeden zorgverzekeraars het consult geheel of gedeeltelijk. Soms is een verwijzing van een huisarts of verloskundige noodzakelijk. Specifieke informatie over een lactatiekundig consult vindt u op de pagina consult.

Eigen praktijk

Er zijn lactatiekundigen die een praktijkruimte hebben of die een consult bij de cliënt thuis doen. Dit kan een eenmanspraktijk of groepspraktijk zijn. Deze lactatiekundigen zijn zelfstandig en niet verbonden aan een instelling. Zij zijn vrij benaderbaar en kunnen dus zonder tussenkomst van een andere zorgverlener ingeschakeld worden. Soms is een verwijzing nodig voor vergoeding door de zorgverzekeraar.

Instellingen

Lactatiekundigen zijn ook werkzaam binnen een ziekenhuis, thuiszorgorganisatie, kraamzorgorganisatie of verloskundige praktijk. Deze lactatiekundigen bieden consulten aan cliënten van de betreffende instelling. Ook houden lactatiekundigen werkzaam binnen een instelling zich veelal bezig met uitzetten van beleid en scholing van de medewerkers van de betreffende instelling.

Scholing en nascholing

Veel lactatiekundigen verzorgen scholing aan andere zorgverleners. Daarbij gaat het om overdracht van nieuwe kennis en praktische vaardigheden. Deze kennis is nodig voor een verantwoorde begeleiding bij borstvoeding. Een lactatiekundige kan ingezet worden voor de scholing van uw bedrijf/instelling.

Hier vindt u meer informatie over de opleiding tot lactatiekundigen.

Over NVL pers

IMG_8090Bent u journalist en heeft u informatie nodig over borstvoeding? De specialisten van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen staan u graag te woord.

Bent u op zoek naar een betrouwbare bron voor een artikel of reportage over borstvoeding: ook dan bent u bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen aan het juiste adres.

Onze leden beschikken niet alleen over actuele theoretische en wetenschappelijk onderbouwde kennis over borstvoeding, samen hebben ze jaren en jaren ervaring in begeleiding van families die borstvoeding geven. Ze weten wat moeders die borstvoeding geven bezig houdt en hebben veel contacten in de wereld van de ouder-kindzorg. Kortom: ze weten waar ze het over hebben: niet alleen in theorie, ook in de praktijk!

Of het nu gaat over preventieve effecten van moedermelk en tips voor een geslaagde borstvoedingsperiode, of over maatschappelijk actuele onderwerpen als voeden in het openbaar, ontwikkeling van donormelkbanken en rechten en plichten van voedende moeders: de NVL heeft met haar leden deze kennis in huis. Feiten, cijfers, wetenschappelijke onderbouwing of ervaringsverhalen: we delen onze kennis graag en helpen u graag verder.

Contact:

U kunt ons mailen via info@nvlborstvoeding.nl. Of bel de voorzitter: Teddy Roorda: 06-40 23 66 10.

Back To Top