skip to Main Content

The Lancet: Borstvoeding maakt de wereld gezonder, slimmer en gelijkwaardiger.

The Lancet: Borstvoeding maakt de wereld gezonder, slimmer en gelijkwaardiger.

De Breastfeeding Series in The Lancet is het grootste onderzoek naar de effecten van borstvoeding ooit uitgevoerd. Het is een serie van vele meta-analyses en systematische literatuur reviews. Kortom, zeer uitgebreid onderzoek van de aller, allerhoogste plank.

http://www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Miscellaneous-illnesses/The-impact-of-breastfeeding-on-maternal-and-child-health/

En sjonge, de uitkomsten liegen er niet om. Wij hebben er van zitten smullen. De medische wereld spoort overheden en zorgverleners aan om wakker te worden. Want, ‘Borstvoeding maakt de wereld gezonder, slimmer en gelijkwaardiger’.

Natuurlijk wil jij ook bijblijven. Daarom hebben wij voor jou een aantal relevante en interessante internationale reacties en linken bij elkaar gezet. Het is de moeite waard om te lezen!

Wil je het originele onderzoek lezen? Kijk dan op de site van The Lancet.

http://www.thelancet.com/series/breastfeeding

De WHO zoomt in op de 800.000 levens die gespaard kunnen blijven als 95% van alle kinderen ter wereld borstvoeding zou krijgen. Ook interessant in dit artikel is de aankondiging dat Unicef het voortouw zal gaan nemen in betere naleving van de WHO code.

http://www.who.int/maternal_child_adolescent/news_events/news/2016/exclusive-breastfeeding/en/

Hier kun je het persbericht van Unicef worldwide lezen. Unicef’s Chief of Nutrition zegt hierin dat “‘The Series’ cruciaal bewijs levert dat borstvoeding de hoeksteen van overlevingskansen, gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen is en dat het bijdraagt aan een welvarender toekomst”.

http://www.unicef.org/media/media_89978.html

Natuurlijk pakte de pers het ook groot op.

In Groot Brittannië wijdt Unicef er o.a. een blog aan waarin je kunt lezen dat een van de onderzoekers, Professor Cesar Victoria uit Brazilië, zegt: ” Er is een wijdverbreid misverstand dat moedermelk vervangen kan worden door kunstmatige producten zonder nadelige effecten”.

https://blogs.unicef.org.uk/2016/01/29/baby-friendly-action-on-breastfeeding/

Keith Hansen van de Wereldbank wordt geciteerd in Time: “Als borstvoeding nog niet zou bestaan en iemand zou het vandaag de dag uitvinden, zou hij/zij er zowel de Nobelprijs voor Geneeskunde als voor Economie mee winnen”. Lees verder: http://time.com/4199721/why-do-we-have-the-breastfeeding-wars-two-words-maternity-leave/

The Huffington Post gaat in op hoe we dit bewijs om kunnen zetten in actie. Wat is er nodig? Ja, natuurlijk, o.a. begeleiding en ondersteuning bij borstvoeding. Maar dat is niet genoeg. Er is meer nodig zegt de Huffington Post:

http://www.huffingtonpost.com/mariam-claeson/the-evidence-is-in-breast_b_9091370.html

Tot slot Health News. Zij citeren Dr. Nigel Rollings, onderzoeker: “Het slagen of mislukken van de borstvoeding zou niet slechts de verantwoordelijkheid van de moeder moeten zijn”.

 

Lees verder http://www.upi.com/Health_News/2016/01/29/Breastfeeding-programs-can-prevent-deaths-grow-economies/1881454078253/

 

Om mee af te sluiten; zie hier de open brief van 9 februari 2016 waarin vele organisaties en gezondheidswerkers de regering in Groot-Brittannië oproepen tot actie. Actie om de borstvoedingscrisis, waarin het land verkeert, nu te beëindigen.

https://ukbreastfeedingtrends.files.wordpress.com/2016/02/open-letter-joint-breastfeeding-response-to-lancet-final.pdf

Omdenken

Natuurlijk is er ook een kanttekening te plaatsen bij deze artikelen: de norm is niet borstvoeding. Want als borstvoeding als norm gehanteerd zou zijn dan zou de kop zijn geweest: Kunstmatige zuigelingenvoeding kost 800.000 kinderlevens per jaar. Maar ook ‘het geven van kunstmatige zuigelingenvoeding vergroot de ongelijkheid in de wereld’.

De publieke opinie is (nog) niet klaar voor deze formulering. Het zou erg veel weerstand oproepen en daarmee de impact van deze serie verminderen. Vandaar dat wij in deze nieuwsbrief de gangbare formuleringen toch overgenomen hebben. Maak er voor jezelf een oefening in omdenken van en bespreek dit ook eens zo met collega’s? Verkennend, aftastend? Zodat deze manier van formuleren langzamerhand wel ingeburgerd zal raken.

 

 

Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, februari 2016

Edwin Deisting
Back To Top