skip to Main Content

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Voorwaarde is in de meeste gevallen dat de lactatiekundige IBCLC aangesloten dient te zijn bij de NVL. De NVL raadt haar leden aan het lidmaatschapsnummer op de factuur te vermelden.

Lijst

Via deze link vind je een overzicht met vergoedingen. (Site opent op een externe pagina) Dit soort lijsten wordt jaarlijks herzien. Kijk vooral ook zelf je verzekering na of vraag bij jouw verzekering of lactatiekundige zorg is opgenomen in jouw polis. Vergoedingen variëren van volledige dekking voor lactatiekundige begeleiding vanaf zwangerschap tot en met 10 weken na de bevalling tot (een deel van) vergoeding van een enkel consult. Soms geldt vergoeding tot een maximaal vastgesteld bedrag. Het restant is dan voor eigen rekening. Steeds meer verzekeraars vergoeden tegenwoordig (een deel van) de kosten voor kolfhuur of aanschaf van een kolf.

NB: Deze lijst is mogelijk niet volledig. Aan afwijkingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Lidmaatschap van de lactatiekundige IBCLC

Voorwaarde voor vergoeden van lactatiekundige zorg is vaak dat de lactatiekundige is aangesloten bij de beroepsvereniging: NVL. Vraag of jouw lactatiekundige is aangesloten zodat je niet achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan. Je zorgverzekeraar kan via de NVL lactatiekundige checker hieronder controleren of een lactatiekundige IBCLC lid is van de NVL. Niet alle lactatiekundigen IBCLC zijn lid, en niet alle lactatiekundigen IBCLC staan op het gedeelte zoek lactatiekundige.

Verwijzing

Soms vergoedt je verzekering alleen wanneer een huisarts of verloskundige je verwezen heeft naar een lactatiekundige IBCLC. Andersom betekent een verwijzing niet automatisch dat je lactatiekundige hulp ook vergoed krijgt. Controleer dus altijd zelf de polis van jouw verzekering.

Let op: de lactatiekundige is niet verantwoordelijk voor het al dan niet vergoeden van de zorg door een verzekeraar. Haar geleverde diensten dienen betaald te worden door de zorgvrager. De zorgvrager kan dan de factuur bij de verzekeraar indienen.

 

Back To Top