skip to Main Content

FOCUS OP OXYTOCINE

Kerstin Uvnäs Moberg is een Zweedse wetenschapper die zich al meer dan 30 jaar bezighoudt met de gezondheid en fysiologie van vrouwen. Ze is een pionier in het onderzoek naar oxytocine, het hormoon van rust en verbondenheid. Als één van de eerste wetenschappers ter wereld liet zij de psychologische en fysiologische effecten van dit hormoon tijdens zwangerschap, borstvoeding en menopauze zien.

In deze cursus deelt Kerstin haar enorme kennis over de effecten van oxytocine. Het is haar overtuiging dat verdieping van kennis over oxytocine, en de rol die dit hormoon speelt in verschillende levensfasen, de gezondheidszorg voor vrouwen kan verbeteren.

Deze cursus wordt georganiseerd door Instituut voor Hechting en Zorgdragen Opleidingen en is een driedaagse cursus (Engelstalig).

Tijdens de cursus krijg je onder andere een diepgaand begrip van de rol die oxytocine speelt in het systeem van rust en verbondenheid, zowel fysiologisch als psychologisch. Je krijgt een gedetailleerd begrip van hoe en waar oxytocine wordt aangemaakt, en van de veelzijdige effecten van dit hormoon.  Je leert over de rol die oxytocine speelt in verschillende soorten relaties en in de zwangerschap, bij de geboorte, huidcontact en borstvoeding.

Deze kennis is toe te passen in verschillende vakgebieden: verloskunde, lactatiekunde, overige medische zorg, doulazorg, draagconsulentschap, massagetherapie. De cursus is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de effecten van oxytocine, en is niet voorbehouden aan zorgprofessionals.

De cursus bestaat uit twee delen:

 1. Literatuurstudie

In de periode vóór de cursus worden de volgende boeken van Kerstin Uvnäs Moberg gelezen:

– ‘The hormone of closeness: the role of oxytocin in relationships’
– ‘Oxytocin: The biological guide to motherhood’
– ‘De oxytocinefactor: benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid’, of de Engelse versie: ‘The oxytocin factor: tapping the hormone of calm, love and healing’

Het is aan te raden om ook het boek ‘Why oxytocin matters’ te lezen.Deze boeken zijn niet inbegrepen in de cursuskosten en worden zelf aangeschaft door de cursist, of worden geleend in de bibliotheek.

 1. Praktijkdagen op 10, 11 en 12 juni 2021 

Let op: de cursus is Engelstalig.

Over Kerstin:
De behoefte om de biologie en fysiologie van vrouwen te begrijpen, ontstond toen Kerstin Uvnäs Moberg zelf kinderen kreeg. Daarop verliet ze haar vorige onderzoeksgebied (de fysiologie van het maagdarmkanaal) en richtte zich in plaats daarvan op oxytocine. Vandaag de dag is Kerstin Uvnäs Moberg een wereldberoemde en populaire docent, die wereldwijd gevraagd wordt als spreker. Ze heeft honderden wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven over oxytocine, die in meerdere talen zijn vertaald. Daarnaast is ze actief in diverse internationale netwerken die de kennis over het vrouwelijk lichaam tijdens borstvoeding, zwangerschap en bevalling willen vergroten.

Meer informatie over Kerstin Uvnäs Moberg vind je op de website: www.kerstinuvnasmoberg.se

Details

 • Tijden: 9.00 – 17.00 uur (tijden onder voorbehoud)
 • Groepsgrootte: Maximaal 40 deelnemers
 • Doelgroep: Lactatiekundigen, verpleegkundigen, verloskundigen, doula’s, draagconsulenten, kraamverzorgenden en andere geïnteresseerden met of zonder zorg-achtergrond.
 • Accreditatie: Accreditatie wordt in ieder geval aangevraagd bij IBCLC, Nationale Beroepsvereniging Doula’s (NBVD), KNOV en de beroepsverenigingen voor draagconsulenten (VDC en DCV). Overige beroepsgroepen bij voldoende belangstelling voor accreditatie.
 • Kosten: € 550,- per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. (Dit bedrag is BTW vrij omdat Zorgdragen Opleidingen een CRKBO geregistreerde instelling is)
 • Locatie: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Park Paviljoen, Houtkampweg 9b, 6731 AV Otterlo
 • Aanmelden: Via het aanmeldformulier bij Zorgdragen Opleidingen

Aanvullende voorwaarden ivm corona:

 • Het doorgaan van de cursus is afhankelijk van de corona-maatregelen die in oktober gelden, en of reizen vanuit Zweden naar Nederland op dat moment mogelijk is.
 • Mocht de cursus door corona-gerelateerde omstandigheden niet door kunnen gaan in oktober, dan zoeken we een vervangende datum, waarvoor de al betaalde inschrijvingen geldig blijven.
 • Deelnemers die zich op korte termijn vanwege corona-gerelateerde klachten moeten afmelden, proberen wij (onder voorbehoud!) de mogelijkheid te bieden de cursus via een live-stream te volgen.
 • De afstands- en hygiënemaatregelen nemen we uiteraard in acht
Back To Top